Čechy vězněné v Turecku možná čekají mnohaleté tresty, diplomacie zatím nepomohla

Petr Roth

Dvojice zadržovaná v Turecku kvůli podpoře kurdských milicí YPG zůstává v nejistotě. Na konci diplomatické hry může být jejich návrat domů (a případné stíhání v Česku) i mimořádně tvrdé tresty – pokud se Ankara rozhodne udělat z nich exemplární případ.

Markéta Všelichová a Miroslav Farkas se svoji přízní ke kurdským milicím netajili. Internet byl snímků a jejich zážitků plný. Právě tato prostořekost teď přináší velmi nemilé důsledky. Oba Češi zůstávají v Turecku ve vazbě, kde čelí obvinění z poskytování zbraní Kurdům. Jejich bojové jednotky Ankara považuje za teroristickou organizaci a za svého úhlavního nepřítele.

Jaký trest může padnout, nikdo neumí s určitostí odhadnout. Do velké míry bude záviset na „momentálním rozpoložení“ Ankary.

Kritika Česka

Neschopnost českého ministerstva zahraničí poskytnout informace o svém postoji v boji proti terorismu a o českých občanech bojujících v zahraničí za některou z teroristických skupin je šokující a je velkým zklamáním. Napsal to dnes turecký list Daily Sabah, který minulý čtvrtek jako první informoval o nedávném zadržení dvou Čechů, jež turecké úřady viní z příslušnosti k teroristické organizaci. Černínský palác na dotaz ČTK článek nekomentoval.

Mluvčí Amnesty International Martina Pařízková pro Info.cz k celé situaci uvádí: „O vágních anti-teroristických zákonech i o jejich dopadech píše například naše výroční zpráva. Právě paragrafy formulující daný problém jsou velmi vágní, takže přesné tresty se dají většinou těžko odhadovat.“ 

Paradoxem zůstává fakt, že pokud by Češi byli zproštěni viny a zamířili by zpět do Česka, existuje možnost stíhání na naší straně. Příčinou je branný zákon, který Čechům neumožňuje bojovat v cizí armádě, pokud nemají dvojí občanství či nechtějí vstoupit do armády některé země NATO. Možné by to navíc bylo jen s povolením prezidenta republiky. Polovojenské milice YPG ale nenáleží k žádnému uznanému státu a podle odborníků se tedy neřadí mezi pravidelné armády.

sinfin.digital