Novela má zjednodušit výstavbu. Nic neurychlí a lidem vezme právo spolurozhodovat, varují kritici

Po vleklé několikahodinové debatě Poslanecká sněmovna ve středu schválila novelu stavebního zákona. Vládní návrh ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové z hnutí ANO má zjednodušit schvalovací proces staveb, podle kritiků ale výrazně omezuje účast veřejnosti a zvýhodňuje autorizované inspektory. Norma obsahuje taky ustanovení, které umožní investorům vyhnout se správnímu řízení o výjimce ze zásahu do biotopu chráněného druhu. Pro finální verzi zákona hlasovala téměř kompletní vládní koalice a komunisté. Zástupci ODS a TOP 09 se zdrželi. Proti byli pouze čtyři poslanci: Robin Böhnisch, Jižří Koskuba, Václav Zemek (všichni ČSSD) a Jana Černochová z ODS.

„Novela stavebního zákona tak, jak byla přijata,“ odůvodňuje své odmítavé stanovisko v rozhovoru pro INFO.CZ Václav Zemek, „představuje zásadní omezení účasti veřejnosti ve správních řízeních, která se týkají ochrany přírody. Prakticky jsou úplně vyloučeny všechny spolky a občanská sdružení. „Zdůrazňuje přitom, že paradoxně u velkých liniových staveb, kterými bylo v dolní komoře argumentováno, novela nic neurychlí, neboť podléhají procesu EIA. „Fatální však bude dopad u malých tzv. podlimitních záměrů. Mimo to, že bylo porušeno vládní prohlášení, jedná se návrat do minulého století, kdy jsou omezována práva občanů vyjadřovat se k záměrům, které mohou ovlivnit veřejný zájem,“ říká Zemek.

Podle ministerstva pro místní rozvoj norma nicméně zjednoduší a ulehčí povolování staveb a jejich vznik. „Věřila jsem, že bude novela schválena. Pracovali jsme na ní totiž s mnoha odborníky, aby měla co nejširší praktické dopady. Občanům a firmám tak v mnohém usnadní život, což byl jeden z našich hlavních cílů,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová. Schválení normy předcházela vcelku emotivní debata. Zákon má totiž dopad na nejširší vrstvy obyvatel. Na plénu sněmovny padaly výroky o nezodpovědných aktivistech, ekoteroristech nebo spolcích, které parazitují na dotacích.

V čem jsem lepší než Zeman? Neřeknu, na názoru kandidáta nezáleží, tvrdí Jiří Drahoš

sinfin.digital