Tvrdší podmínky pro cizince. Sněmovnou prošla kontroverzní novela, nejspornější bod ale vypadl

Poslanecká sněmovna v pátek schválila novelu cizineckého zákona, a to navzdory pozměňovacímu návrhu poslance sociálních demokratů Václava Klučky, proti kterému se před hlasováním vymezili poslanci hnutí ANO, TOP 09 a KDU-ČSL. Už dříve ho kritizovali také lidsko-právní organizace, ústavní právníci nebo Advokátní a Hospodářská komora. Sociální demokraté nakonec přistoupili na to, aby sněmovna hlasovala o jeho pozměňovacích návrzích zvlášť. Právě tento manévr umožnil, aby byli s výslednou podobou zákona spokojeni úplně všichni. Z původních čtrnácti návrhů jich Klučka prosadil dvanáct, neprošly dva nejspornější a nejspíš také protiústavní body: uvedení dokladu o bezdlužnosti mezi náležitostmi žádosti o vydání karty vnitropodnikově převáděného zaměstnance a rozšíření výluk ze soudního přezkumu. Díky tomu pak návrh podpořilo 148 poslanců, ani jeden nebyl proti.

Právníci výsledek hlasování kritizují. „Je sice pozitivní, že poslanci alespoň neschválili výluku ze soudního přezkumu, která byla nejvíce akcentována v rámci kritiky zákona. Ale prošly veškeré další změny, které naší bezpečnosti nikterak nepomohou, ale pouze omezí práva na území pobývajících cizinců a jejich partnerů, případně i zaměstnavatelů,“ popisuje pro INFO.CZ právnička z advokátní kanceláře Radil a Schmidt Eva Holá.

Jak už dříve právníci upozorňovali, norma může narazit u Evropské unie. „Nevím, zda hrozí postih EU, neboť Evropská komise je v trestání členských států v oblasti migrace poměrně liknavá, ale v případě omezení práv rodinných příslušníků občanů EU je myslím judikatura Soudního dvora zcela jasná a návrh s ní není v souladu,“ tvrdí Holá. Problematické jsou ale podle ní i další body, které někteří poslanci obhajovali důrazem na bezpečnost. „Mně osobně vadí i trestání zaměstnanců za prohřešky (navíc mnohdy směšné) jejich zaměstnavatelů tím, že přijdou o práci a pobyt. A pro zbavení svobody cizinců, kde jejich ambasády nespolupracují, zvedli ruku všichni přítomní poslanci. To mně přijde jako tristní ukázka toho, jak se pojem cizinec či migrace staly synonymem nebezpečí a poslanci nehledí pak vůbec na detaily legislativních návrhů,“ dodala Holá.

Konec šancí Stropnického? Do boje o Hrad ho určitě nenavrhnu, bude lídr v Praze, říká Babiš

sinfin.digital