Jihočeská ČSSD míří do opozice. Jednat budeme s ODS, TOP 09, STANem a lidovci, říká Maxová z ANO

Klíčovou příčinou rozpadu krajské koalice v jižních Čechách je podle předsedkyně hnutí ANO v kraji Radky Maxové neochota sociálních demokratů vyvodit personální důsledky týkající se kauzy „Lipno“. Opoziční strany spolu s koaličním hnutí ANO požadují odvolání Martina Bláhy z vedení firmy Jihočeské nemocnice. Bláha totiž pro hejtmana Jiřího Zimolu z ČSSD a jeho náměstka Jaromíra Slívu staví rekreační chalupy na Lipně. ČSSD to odmítá. Fakticky to znamená konec stávající koalice, který by měli zastupitelé stvrdit na mimořádném zastupitelstvu do konce dubna. Maxová zároveň v rozhovoru pro INFO.CZ potvrdila, že začne vyjednávat o koalici na novém půdorysu. Odpoledne se má sejít se zástupci ODS. Rozklíženou koalici ČSSD, ANO a Jihočechů nejspíš nahradí pravicová koalice složená z ANO, ODS, koalice Pro jižní Čechy (TOP 09, STAN, HOPB) a lidovců. V pětapadesáti členném zastupitelstvu by disponovala devětadvaceti mandáty.

„Jihočeská ČSSD je rigidní. Prakticky s námi odmítla o čemkoli vyjednávat. Hejtman Zimola všechna pochybení pouze bagatelizuje. Navíc se v posledních týdnech pokoušel ovlivnit regionální média k tomu, aby psala v jeho prospěch.“ Tak shrnuje příčiny rozpadu koalice v krajském zastupitelstvu Jihočeského kraje předsedkyně hnutí ANO v kraji Radka Maxová.

Podle předsedy hnutí ANO Andreje Babiše požadovalo hnutí ANO po sociálních demokratech především odvolání Martina Bláhy z Jihočeských nemocnic. Maxová ho mimo jiné obviňuje z toho, že intrikuje proti jejímu hnutí. „Pan Bláha se vyjadřuje tak, že chceme převzít a následně privatizovat Jihočeské nemocnice. Není to ale pravda, od začátku jsme požadovali pouze kontrolní pravomoc,“ zdůrazňuje Maxová.  

Sobotka je populista, vytuneloval a zprivatizoval OKD, říká Babiš

sinfin.digital