Teroristické útoky v Egyptě české turisty na místě neodradily. Cestovky se odlivu lidí nebojí

ČTK

ekb

V Egyptě zůstává i přes víkendové útoky, při kterých zemřelo 44 lidí, na 2 500 českých turistů. Zemi kvůli tomu neopouštějí. Odliv návštěvníků neočekávají ani cestovní kanceláře. Většina z nich je v letoviscích, kde je naprostý klid, spíše se začínají ptát, řekl dnes ČTK místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež. Navíc útok nebyl namířen proti cestovatelům, ale proti tamním křesťanům. Podle mluvčí cestovní kanceláře Firo-tour Evy Němečkové se zatím žádný z klientů na možnost stornování zájezdu ani nezeptal. Podle marketingového ředitele Exim Tours Stanislava Zímy klienti již na podobné události nereagují. Je jich prý moc.

„Pro nás je v tuto chvíli příliš brzy, abychom dělali nějaké závěry,“ řekl Papež. Turisté jsou podle něj od míst, kde se staly útoky, vzdáleni.

„Čekáme, jaký postoj k tomu zaujme ministerstvo zahraničních věcí,“ dodává místopředseda. Podle něj nemají klienti cestovních kanceláří zatím žádný právní nárok na změnu místa pobytu, dokud ministerstvo neprohlásí Egypt za nebezpečnou zemi. „Ale jako cestovní kanceláře žijeme v realitě. Kanceláře se snaží najít kompromis a s těmi lidmi, kteří by se obávali do té destinace cestovat, mohou vyjednat nějaké speciální podmínky,“ uzavřel.

Teroristi v Praze? Můžou bydlet v Airbnb, musíme to regulovat. Jde o bezpečnost centra, říká Krnáčová

sinfin.digital