O nové koalici v jižních Čechách rozhodnou lidovci a koalice Pro jižní Čechy. Ke komu se přikloní?

Jen několik hodin po rezignaci Jiřího Zimoly na post hejtmana Jihočeského kraje je zjevné, že se v kraji zformovaly podobně silné dva bloky: první tvoří sociální demokraté a Jihočeši, druhý hnutí ANO a ODS. Ani jeden z nich nedisponuje v krajském zastupitelstvu většinou hlasů. K ní nutně potřebují získat lidovce a alianci Pro jižní Čechy, kterou tvoří TOP 09, Starostové a nezávislí (STAN) a Hnutí občané pro Budějovice (HOPB). Sociální demokraté již nepočítají s nominací Jiřího Zimoly na post hejtmana, nahradit by ho mohla dosavadní náměstkyně Ivana Stráská, také hnutí ANO počítá na případný post hejtmanky se ženou a zároveň dosavadní náměstkyni hejtmana Lucii Kozlovou.

Podle předsedy sociálních demokratů Bohuslava Sobotky byla rezignace Zimoly klíčovou podmínkou pro to, aby sociální demokraté mohli i nadále vyjednávat o nové koalici. „Sociální demokracie v Jihočeském kraji vyhrála krajské volby, čili pokládám za logické, že politická strana, která má v zastupitelstvu nejvíce mandátů, má ambici jednat o nové koalici,“ dodal premiér na tiskové konferenci v Poslanecké sněmovně. „Už v pondělí jsme s kolegy v hnutí ANO usoudili, že rezignace Jiřího Zimoly by měla být prvním krokem k odblokování situace,“ uvedla pak předsedkyně jihočeské organizace hnutí ANO Radka Maxová.

Přiznala přitom, že se na jihu Čech zformovaly v posledních hodinách dva bloky stran. Sama přitom naznačuje, že vznikne pravicová koalice složená z hnutí ANO, ODS, KDU-ČSL a aliance Pro jižní Čechy. „Jednali jsme s lidovci a TOP 09. Z dosavadního jednání cítím shodu nad tím, že středo-pravá koalice není pro žádnou ze stran nebo hnutí problém,“ uvedla Maxová pro INFO.CZ. Avšak předseda jihočeské TOP 09 Tomáš Bouzek její slova odmítl potvrdit. „Nemíním vzkazovat přes média, jak se vyvíjí vyjednávání o nové koalici,“ řekl pro INFO.CZ. Dle svých slov jak oni, tak zástupci KDU-ČSL, vyjednávají také se sociální demokracií.

Kandidát na prezidenta Drahoš: Odmítám kvóty. Ekonomické migranty bychom měli obratem vracet

sinfin.digital