Spalničky se dramaticky šíří Českem. Nemocným hrozí i zánět mozku

ČTK

abe

V Moravskoslezském kraji dál přibývá lidí nakažených spalničkami. K dnešnímu dni jich Krajská hygienická stanice v Ostravě eviduje 69, z toho 36 dětí. Dnes to potvrdila ředitelka stanice Helena Šebáková. Za týden přibylo v kraji sedm nakažených. Mluvčí Městské nemocnice Ostrava David Račák řekl, že nemocnice dnes kvůli spalničkám vyhlásila až do odvolání zákaz návštěv malých dětí na oddělení dětského lékařství.

„Oddělení jsme uzavřeli z preventivních důvodů, abychom zabránili šíření nemoci. V tuto chvíli na oddělení nemáme žádného pacienta. Byla u nás čtyři dny holčička, kterou jsme s potvrzenými spalničkami odeslali do nemocnice v Opavě. Spalničkami nám ale onemocněla paní doktorka," řekl Račák.

Nejvíce nemocných, celkem 25, je mezi lidmi nad 30 let. Druhou nejpostiženější věkovou skupinou jsou děti do jednoho roku, kterých onemocnělo 17, mezi dětmi od jednoho roku do čtyř let je v kraji 13 pacientů. Nejvíce nemocných - celkem 53 - je z Ostravy. Jediným okresem kraje, kde se zatím spalničky neobjevily, je Bruntál.

Zeman žadonil o schůzku s Obamou. Byl smutný, že k ní nedošlo, říká bývalý velvyslanec Schapiro

sinfin.digital