22 důvodů pro odvolání Babiše? Toto jsou otázky, kterými jde Sobotka šéfovi ANO po krku

ČTK, lup

Vláda se kvůli sporům mezi premiérem a ministrem financí otřásá a šéfovi hnutí ANO zbývají pouhé dny na vysvětlení kauzy korunových dluhopisů. Bohuslav Sobotka říká, že Andrej Babiš ohrožuje důvěryhodnost vlády i státu. Vicepremiér oponuje, že jde ze strany ČSSD o účelový pokus nahnat politické body a vytvořit atmosféru pro jeho odvolání. Sobotka neodmítl, že by se Babiše zbavit nechtěl, vyčká ale, jak se ministr zachová do konce týdne. Šéf vlády se přitom opírá o analýzu jeho poradců, která nastoluje tyto otázky ohledně Babišova byznysu:

Pozadí operace s korunovými dluhopisy společnosti Agrofert

1. Jaký byl ekonomický důvod pro vydání korunových dluhopisů s úrokem 6 procent, když se společnost Agrofert těšila přízni bank, jež jí v té době půjčovaly za významně menší úrok?

2. Proč byl jediným nabyvatelem těchto dluhopisů Andrej Babiš jako vlastník Agrofertu? Proč nebyla emise dluhopisů nabídnuta i jiným zájemcům?

3. Jaký byl původ peněz, jež byly použity na zaplacení korunových dluhopisů, a to v době, kdy Andrej Babiš byl nejen předsedou politického hnutí ale i členem vlády?

4. Proč Andrej Babiš zveřejnil speciálně připravené potvrzení od banky o zaplacení korunových dluhopisů a nikoliv standardní výpis z účtu?

5. Proč není v tomto potvrzení banky uvedeno konkrétní datum, kdy Andrej Babiš transakci provedl? A proč zaplatil celkem o cca 70 milionů více, než je hodnota dluhopisů?

Sobotka dal Babišovi čas do konce týdne. „Překážím mu v neomezeném vládnutí a kšeftech,“ říká vicepremiér

sinfin.digital