Politolog Pehe pro INFO.CZ: Sobotkovým zájmem je ovládnout resort financí a Babiše zdiskreditovat

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se právě v těchto dnech a hodinách radí v nejbližším okruhu svých spolupracovníků o tom, zda z vlády půl roku před volbami odvolá ministra financí Andreje Babiše, který měl do konce dubna věrohodně vysvětlit kauzu jednokorunových dluhopisů. Materiál, který minulý týden unikl z Úřadu vlády, končí soupisem dvaadvaceti otázek vztahujících se k podnikání vicepremiéra a je prakticky vyloučeno, že by se Sobotka dočkal od předsedy ANO uspokojujících odpovědí na každou z nich. Jinak řečeno: dokumentem si Sobotka připravuje půdu pro Babišovo odvolání. Možná ho neodvolá dneska, vše ale spěje k tomu, že předseda hnutí ANO ve vládě skončí. Nyní se tak hraje především o to, zda svůj krok Sobotka věrohodně obhájí a co to bude znamenat s výhledem k volbám, před kterými je Babišovo hnutí nehledě na jeho kauzy stále s náskokem favorizované. O manévru předsedy ČSSD a jeho důsledcích jsme hovořili s politologem Jiřím Pehe.

Co by měl Sobotka učinit pro to, aby případné Babišovo odvolání z vlády působilo na veřejnost věrohodně? Má vůbec šanci tento kontroverzní krok obhájit? 

Sobotka by měl veřejnosti sdělit, že ke svému rozhodnutí dospěl na základě nových informací, či „kumulativního“ efektu, kdy zpráv o Babišových podezřelých aktivitách je prostě už příliš. To by veřejnosti také vysvětlil, proč s Babišem tři roky spolupracoval.

ČSSD smrdí od hlavy. Za Sobotkou a Chovancem stojí největší český zločinec, říká Jančura

sinfin.digital