Na stát letos budete vydělávat 149 dní. Den daňové svobody přijde nejrychleji od roku 2000

ČTK

ekb

Den daňové svobody letos podle výpočtů Liberálního institutu připadá na 29. května, loni to bylo 2. června. Češi tak budou na stát letos pracovat 149 dní, což je nejméně od počátku sledování v roce 2000. Na výsledku má zásluhu zejména hospodářský růst. Jako den daňové svobody se označuje pomyslný okamžik, od kterého jde veškerá mzda na konto občana. Do té doby veškerý jeho příjem připadá státu.

„Je skvělé, že se po mnoha letech den daňové svobody podívá do května. Důvody však nelze hledat u vlády, ta na svoje výdaje bude chtít opět více peněz daňových poplatníků než vloni. Vládní výdaje rostou, ale naštěstí ještě rychleji roste produkce,“ uvedl ředitel Liberálního institutu Dominik Stroukal.

Letošní den daňové svobody je v Česku o den později než průměr OECD. Celosvětově nejlepšího výsledku dosáhlo letos Irsko, kde si letos připomněli den daňové svobody 20. dubna. Následuje Jižní Korea s 26. dubnem. Naopak nejpozději bude den daňové svobody ve Finsku (28. července) a Francii (25. července).

sinfin.digital