„Ústava je víc než Miloš, Bureš patří do koše.“ Při protestu tisíců lidí v Praze se cinkalo klíči

lup

Tisíce lidí se večer sešly v horní části Václavského náměstí v Praze i v dalších městech Česka. Na akci Proč? Proto! protestovali proti ministru financí Andreji Babišovi a prezidentu Miloši Zemanovi. Odmítli vicepremiérovy kauzy a způsob, jakým se hlava státu staví k Ústavě. Došlo i na cinkání klíči. Václavské náměstí bylo zaplněné zhruba do poloviny. ČTK zmínila, že na náměstí bylo odhadem více než 20 000 lidí, v Brně zhruba 4 000. Policie svůj odhad sestavuje, ale nechce ho zveřejnit. Akce podle ní proběhla bez komplikací, nicméně dorazilo na ni víc lidí, než policisté předpokládali, což si vyžádalo omezení v dopravě.

Akce v centru Prahy začala kolem 18. hodiny. Postupně se sešly tisíce lidí, kteří zaplnili náměstí zhruba do poloviny. Na transparentech měli hesla jako „Bureše do koše“, „Ústava je víc než Miloš“ nebo „Game Ovar“.

Zhruba po hodině oficiální část programu skončila a lidé začali cinkat klíči. Proslovy řečníků poté pokračovaly dál.

3421013:article:true:true:true

Podle organizátorů nebylo cílem akce podpořit kteréhokoli z politiků nebo kampaň kterékoli strany. Demonstrace podle nich měla za cíl dát najevo, že lidem není lhostejné, jak se chovají vicepremiér Andrej Babiš a prezident Miloš Zeman.

Babiš si hýčká vlastní izolaci, to se mu ale vymstí. Komentář Vratislava Dostála

sinfin.digital