Češi fandí Kajínkovi. Většina z nich považuje jeho propuštění z vězení za správné

ČTK

luš

S rozhodnutím prezidenta Miloše Zemana omilostnit doživotně odsouzeného vraha Jiřího Kajínka souhlasí 54 procent lidí, proti jich je 36 procent. Dvě pětiny občanů si ale myslí, že prezident se k tomuto kroku odhodlal kvůli tomu, že mu zvýší popularitu. Podle 29 procent lidí chce Zeman odlákat pozornost od svého postoje v současné vládní krizi. Vyplynulo to z průzkumu agentury Median pro Českou televizi, která jeho výsledky v neděli zveřejnila.

Prezident v týdnu prohlásil, že Kajínek od něj dostane milost ve druhé polovině května. Rozhodnutí o udělení milosti je podle něj připraveno a podepíše ho po návratu z návštěvy Číny. Před prezidentskými volbami v roce 2013 přitom řekl, že nebude udělovat milosti s výjimkou striktně omezeného okruhu humanitárních případů. Dosud dal Zeman sedm milostí.

Se současným záměrem Zemana dát Kajínkovi milost nesouhlasí podle Medianu, který se dotazoval 700 lidí, zejména vysokoškoláci, lidé z větších měst a ti, kteří se k prezidentovi staví kritičtěji.

To, že motivací pro Zemana k udělení milosti Kajínka byla víra v jeho nevinu nebo pocit, že je dlouho ve vězení, uvedlo v průzkumu 34 procent veřejnosti. Respondenti si ale mohli vybírat z více možností, co podle nich motivovalo Zemana k plánovanému omilostnění Kajínka. Dalších 68 procent se tak přiklonilo i k dalším variantám, a to ke snaze zvýšit si popularitu nebo odvést pozornost od vládní krize.

sinfin.digital