Uprchlíka postřelili na hranicích u Mikulova. Ústavní soud jeho stížnost odmítl

ČTK

luš

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost Jaromíra Masaříka, někdejšího emigranta, kterého na hranicích s Rakouskem postřelili českoslovenští pohraničníci a zavlekli jej na moravskou stranu linie. Kvůli následnému trestnímu stíhání se Masařík domáhal vyslovení účasti na soudní rehabilitaci. Podle pravomocného verdiktu ale promeškal lhůtu, což nyní potvrdili také ústavní soudci a odmítli jeho stížnost jako zjevně neopodstatněnou, zjistila ČTK ze soudní databáze.

Masařík emigroval v roce 1969. O tři roky později čekal na manželku na hraničním přechodu Mikulov-Drasenhofen a dostal se do potyčky s pohraničníky. Když utíkal směrem do Rakouska, dostal zásah ze samopalu do nohy. Pohraničníci si pak pro něj došli, nejspíš už na rakouskou stranu hranice.

Následně Masařík čelil trestnímu stíhání pro pokus o vraždu a přípravu padělání a pozměňování veřejné listiny. Vykonstruované stíhání bylo nakonec po sedmi měsících zastaveno, muže posadili do letadla a vysadili v Madridu.

Pokud chtěl Masařík dosáhnout soudní rehabilitace, měl podle ústavních soudců hned v roce 1990 požádat o pokračování trestního stíhání. Dvouletou zákonnou lhůtu ovšem nevyužil.

sinfin.digital