U Hradce Králové byl nalezen unikátní meteorit. Spadl sem loni v květnu

ČTK

ekb

Na poli mezi obcemi Čistěves a Benátky na Hradecku se našel meteorit, který tam spadl loni 17. května. Nálezce ho zde spatřil už loni v červenci, nález ale nahlásil až koncem března, bál se totiž, že mu bude zabaven. Meteorit vážil 134 gramů a dostal název Hradec Králové. Je unikátní tím, že je teprve pátým meteoritem v Česku a 30. na světě, u kterého astronomové díky přístrojovému měření přesně znají dráhu průletu atmosférou a jeho předchozí cestu sluneční soustavou. 

Nalezený meteorit vznikl z malého meziplanetárního tělesa, takzvaného meteoroidu, o hmotnosti 90 kilogramů a průměru přibližně 40 centimetrů. Při průletu zemskou atmosférou jej astronomové 17. května 2016 po 03:00 zaznamenali jako svítící bolid, který měl skončit rozpadem a pádem meteoritů v oblasti mezi obcemi Sovětice, Benátky a Čistěves. Nálezem se potvrdilo, že jeden meteorit na zem skutečně dopadl.

Po výzvě astronomů veřejnosti se do pátrání po meteoritu dalo mnoho lidí. Hledání jim však loni na jaře velmi ztěžovala již vzrostlá vegetace a různé polní kultury. V části možného místa dopadu byl i les s nepřehledným podrostem.

Česko nepatří do zadku Asie, Zeman nás před světem zostudil, říká Miroslav Kalousek

sinfin.digital