„Pobyt v detenci byl pro děti trauma, jde o přelomový rozsudek,“ říká právnička k případu kosovské rodiny

Markéta Žižková

V úterý padl v Česku přelomový rozsudek ohledně migrantů zadržovaných v detenčních zařízeních. Ústavní soud rozhodl, že padesátidenní zajištění cizince z Kosova se dvěma malými dětmi porušilo jejich základní práva. Podle jejich stížnosti nebylo přiměřené ani nezbytné. „Jde hlavně o to, že bez ohledu na materiální podmínky, děti jsou fakticky ve vězeňském režimu, spolu s mnoha dospělými, se všemi jeho specifickými projevy. To samo o sobě je nesmírně traumatizující,“ popisuje v rozhovoru pro INFO.CZ podmínky v detenci Šárka Dušková, právnička Fóra pro lidská práva, které rodině poskytovalo právní poradenství. Co znamená rozsudek pro další migranty zadržené v Česku? A jak dnes vypadá situace v detenčních zařízeních? O tom mluvila právnička pro INFO.CZ. 

Ústavní soud v úterý vynesl přelomový rozsudek v případu kosovské rodiny zadržené v Česku. O co v něm šlo?

Jednalo se o případ kosovské rodiny s malými dětmi – otce s tříletým a šestiletým dítětem. Ze Srbska byli převezeni do Maďarska. Odtamtud cestovali do Německa, kde chtěli požádat o mezinárodní ochranu. V Česku ale byli zadrženi ve vlaku a umístění v zařízení pro zadržení cizinců v Bělé-Jezové. Účelem zadržení byl jejich převoz zpět do Maďarska. To mělo posoudit jejich žádost o azyl. V detenci strávili padesát dnů. Problematické to bylo i kvůli tomu, že v té době nebyly v českém zákoně stanoveny podmínky, za nichž je možné cizince zajistit, respektive nebylo definované závažné nebezpečí útěku, jak to požadují evropské směrnice.

To byl primární problém?

Hlavní problematická věc v tomto případě je fakt, že v případě dětí by vůbec nemělo docházet k jejich zajišťování. Existují na to jasná stanoviska výborů OSN i Evropského soudu pro lidská práva, který říká, že emoční a psychologický dopad na děti je výrazně negativní i v případě velmi krátkého zajištění.

Reportáž: Sen uprchlíků odsouzený k nezdaru. Albánci bivakují na ulici Lille i s dětmi

sinfin.digital