Rezoluce UNESCO proti Izraeli zvedla české politiky ze židlí. Organizaci už nechtějí platit, podle kritiků je to ale přehnané

Eliška Kubátová

O Organizaci Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) v Česku tradičně slýcháváme hlavně díky prestižnímu seznamu světových památek, na kterém se svým místem může pyšnit i řada českých skvostů. V posledních dnech však čeští politici hledají slova chvály na adresu UNESCO jen těžko. Důvodem je rezoluce z počátku května, ve které organizace kritizuje Izrael za vykopávky ve východním Jeruzalémě a označuje je za porušení mezinárodního práva. Rezoluci v úterý odmítla Poslanecká sněmovna a vyzvala vládu, aby Česko pozastavilo příspěvky, které do organizace posílá. Jedná se o symbolické gesto, které ale podle kritiků je zcela přehnané.

Podle úterní poslanecké výzvy by se vláda měla zasazovat o respektování Jeruzaléma jako hlavního města Izraele a pozastavit příspěvky, které do organizace Česko jako členská země posílá. „Jediná možná sankce vůči této organizaci je, že ji přestaneme podporovat finančně,“ prohlásila místopředsedkyně poslanců ODS Jana Černochová, která návrh na pozastavení příspěvků poslancům předložila.

Za iniciativu Černochovou chváli i Hrad. „Paní poslankyni samozřejmě patří velké poděkování za předložení mimořádně důležitého návrhu!“ napsal dnes na twitteru mluvčí prezidenta. Nad odmítnutím rezoluce v Česku panuje nebývalá shoda a výzvu Poslanecké sněmovny podpořilo také ministerstvo zahraničí.

Zeman přijel na summit NATO rozjařený a z formy. Na mnoha společných fotkách chybí

sinfin.digital