„Zeman škodí Moravě.“ Na prezidenta čekali v Brně jeho odpůrci, kritiky má i mezi zastupiteli

ČTK

ekb

Několik lidí dnes protestovalo proti prezidentu Miloši Zemanovi při jeho příjezdu k sídlu Krajského úřadu Jihomoravského kraje. Někteří měli vlajky Severoatlantické aliance a Moravy, další se vybavili plakáty ironizujícími vztah Zemana k Číně. Prezident, který je v Brně od neděle a dnes začíná oficiální program, jim při vstupu do budovy zamával. Kdo Zemana ale při návštěvě úřadu v Brně „nepřivítal“, byla část jihomoravských krajských zastupitelů, kteří prý nesouhlasí s jeho chováním. Chyběli koaliční zástupci TOP 09 s Žít Brno, opoziční Zelení a lidovci s výjimkou bývalého hejtmana Stanislava Juránka. 

„Zeman škodí Moravě,“ skandoval před krajským úřadem předseda strany Moravané Ondřej Hýsek. Zeman podle něj patří k politikům, kteří prosazovali současné krajské uspořádání. Moravané kraje kritizují, volají po obnově zemské samosprávy.

Další protestující si vzal vlajku Severoatlantické aliance. Zeman podle něj zpochybňuje české bezpečnostní vazby, když se obrací k Rusku a Číně. „Zeman je notorik,“ zaznělo také z hloučku protestujících při prezidentově příjezdu.

Policie ulici před krajským úřadem uzavřela, lidé se tedy nemohli dostat příliš blízko k prezidentovi. Protestující stáli asi 20 metrů od vstupu do budovy, další hrstka zvědavců pozorovala jeho příjezd z protější strany ulice.

Zeman je na tom hodně špatně, duševně slábne, možná nebude kandidovat, říká diplomat Kolář

sinfin.digital