Rusové platili demonstrace v Česku proti NATO. Přiznal to český aktivista, dostával stovky eur

Info.cz

ekb

Díky ukrajinským hackerům vyšlo v polovině března najevo, že proruský aktivista a člen KSČM Ladislav Kašuka, známý pro pořádání demonstrací proti NATO a „ukrajinským fašistům“, dostával finanční podporu od ruského oligarchy Konstantina Malofejeva. Peníze měl v roce 2014 použít právě na pořádání demonstrací v Česku, které byly namířené proti prozápadní vládě na Ukrajině. Přestože nejprve nevěděl, kdo mu peníze nabízí, rozhodl se, že je přijme – byly totiž určené „na dobrou věc,“ říká podle deníku The New York Times, který Kašuka označuje za „českého stalinistu“. 

Kauza o financování proruských aktivistů ve střední Evropě vyšla najevo poté, co se hackeři nabourali do počítače Bělorusa Alexandra Usovského a odhalili jeho komunikaci. Z ní vyplývá, že Usovský jako prostředník oligarchy a miliardáře Malofejeva, který je kvůli podpoře proruských rebelů na východě Ukrajiny na sankčním seznamu USA, kontaktoval aktivisty a podporovatele ruského režimu zemí střední Evropy. Těm pak nabízel oligarchovy peníze, které měli utratit za pořádání proruských demonstrací.

Peníze se tak dostaly i do rukou „českého stalinisty“, jak o něm píše deník NYT, Ladislava Kašuky. „Potřebujete pomoct?“ četl první zprávu psanou v ruštině od jemu zcela neznámé osoby. Zpráv začalo přibývat a byly čím dál konkrétnější – neznámý muž mu nabízel konkrétní částky, které měl využít na pořádání proruských demonstrací.

Zeman je na tom hodně špatně, duševně slábne, možná nebude kandidovat, říká diplomat Kolář

sinfin.digital