Přítel, nebo nepřítel? Stropnický a Filip se přeli o Rusko

ČTK

Snaží se Rusko destabilizovat Evropu? A jak zajistit bezpečnost Evropy? Právě při hledání odpovědí na tyto otázky se v Otázkách Václava Moravce v České televizi neshodli ministr obrany Martin stropnický (ANO) a a předseda KSČM Vojtěch Filip. 

„Já vám zopakuji, že jenom na našem území je zhruba 30 serverů, které tady šíří propagandu. Já vám jenom zopakuji, že oficiální ruské kruhy reinterpretují rok 1968 a mluví o tom, že aliance chtěla spáchat nějaký ohavný útok na východní blok a oni nás vlastně všechny zachránili," prohlásil Stropnický. Skoro v každé evropské zemi existuje podle Stropnického politická strana, třeba i docela významná, která je prokazatelně podporovaná, a to i finančně, z Ruska. „Ruská federace utrácí neuvěřitelné částky na dezinformační kampaň po celé západní Evropě a jsou pro to naprosto hmatatelné důkazy," dodal s tím, že kampaň funguje.

Předseda KSČM Filip se Stropnického názory nesouhlasil. „Tady není žádný žádný důvod mít obavy z Ruska," řekl. Tvrdil, že nevidí zájem Ruska na tom, aby ochromilo Evropu migrační krizí. Argumentoval i tím, že některé útoky hlavně na ženy třeba v Německu uskutečnili migranti. Také protiruské sankce k ničemu nevedly, prohlásil Filip. Slabší Evropa podle něj vyhovuje americké ekonomice. Filip vidí jako alternativu, aby se uskutečnila nová bezpečnostní konference, která zabezpečí, že Evropa nebude válčištěm a aby tuto bezpečnost garantovaly nejen USA a Rusko, ale i Čína.

Stropnický poznamenal, že žádná konference ještě nikoho neubránila, a nadnesl dotaz, jak může něco garantovat režim, kde mizí nepohodlní novináři a kde v centru hlavního města někdo zastřelí opozičního politika. Rozepře se týkala i dalších témat. „Ona ta politika je trošku složitější," řekl Stropnický Filipovi v části debaty věnované Turecku. "A představte si, že to vím," opáčil Filip.

Boji s dezinformacemi se má věnovat nový útvar, který vznikne na začátku příštího roku při ministerstvu vnitra. Z dezinformací proti NATO bývají obviňovány hlavně Rusko a takzvaný Islámský stát. Podle dřívějšího vyjádření ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) se jí ale dopouštějí i další státy.

sinfin.digital