Lidé se bouří vůči "protikuřáckému" týmu Prahy 1. „Jde o mimořádné opatření na dva měsíce,“ mírní emoce starosta

Eliška Kubátová

V reakci na protikuřácký zákon vyslala Praha 1 do ulic Starého města „antikonfliktní tým“, který má usměrňovat lidi před bary a restauracemi, aby nerušili noční klid. Zásahy skupiny mužů v černých bundách ale vyvolal mezi lidmi pobouření, podle některých napomenutých totiž při nich údajně dochází k nátlaku a v krajních případech také k vyhrožování. Podle starosty Prahy 1 však antikonfliktní tým v žádném případě „nebere lidem svobodu, protože má za úkol jen upozorňovat a není vybaven žádnými silovými pravomocemi“. 

„Cizinci na domluvu, že by venku při kouření neměli dělat hluk, reagují vcelku pozitivně. Co se týče domácích, tak ti mají pocit, že jim někdo bere nějakou svobodu, ale tak to v žádném případě není, protože ten tým má za úkol jen upozorňovat a není vybaven žádnými silovými pravomocemi,“ řekl pro INFO.CZ starosta Městské části Praha 1 Oldřich Lomecký, který upozorňuje hlavně na to, že nesmí být zřízení antikonfliktního týmu bráno jako návod pro další obce.

„Všichni se proti tomu vymezují a ptají se, proč se to nedělá i v Kardašově Řečici a jinde, ale situace na Praze 1 je v tomto ohledu naprosto specifická. Je tu největší koncentrace barů a restaurací na metr čtverečních v obytných zónách. To znamená, že radnice, která zastupuje obyvatele Prahy 1, musí využít všech možností, aby jim zajistila důstojnější možnost spánku,“ podotýká Lomecký.

Babiš a Zeman jsou nesmírně nebezpeční, víc než Vandas s Konvičkou, varuje expertka na extremisty

sinfin.digital