Chovanec: Pokud nás EU potrestá kvůli nepříjímání migrantů, budou lidé Bruselu věřit ještě méně

ČTK

raz

Pokud se Evropská komise (EK) rozhodne trestat země, které odmítají kvóty na rozdělování migrantů, vyšle tím špatný signál a oslabí důvěru Čechů v Evropskou unii. ČTK to dnes sdělil ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), podle něhož praxe ukazuje, že kvóty nefungují. Podle zdrojů ČTK a agentury Reuters EK v úterý kvůli porušení unijní legislativy v otázce kvót zahájí řízení s Českou republikou a dalšími státy.

„Kvóty nefungují, migranti v zemích, které je přijmou, nezůstávají, EU ale strká hlavu do písku a odmítá přijmout realitu. Stále věřím, že EU nebude selektivně trestat ty, kteří upozorňují na nesmyslnost kvót. Šlo by o cestu do pekel, která by katastrofálně podkopala důvěru lidí v ČR v EU," napsal Chovanec ČTK.

Připomněl, že Česko se chce na řešení migrační krize podílet jiným způsobem než přijímáním migrantů, například zapojením do ochrany vnějších unijních hranic nebo podporou zemí, odkud běženci přicházejí. "Pokud se Evropská komise rozhodne trestat země, které prosazují funkční řešení migrační krize, jako jedny z nejaktivnějších posílají policisty a experty do krizových oblastí a odmítají nefunkční a nesmyslné kvóty, půjde o špatný signál české veřejnosti," napsal ministr.

Konec Sobotky v čele ČSSD by byl projevem zoufalství. Premiér ubránil stranu před Zemanem

sinfin.digital