Nová pravidla pro národní parky kalí prolomení limitů těžby, komentují program ČSSD ekologové

ČSSD dnes na programové konferenci představí svůj volební program. Ekologové v této souvislosti připomínají, kterak nejsilnější vládní strana v tom předchozím v roce 2013 slibovala například vyčistit smog, ozdravit lesy, zlepšit ochranu zemědělské půdy, prosadit antifosilní zákon a zavést pasivní domy od roku 2016. Strana také deklarovala, že podpoří recyklaci odpadů, vytlačení projíždějících kamionů z obcí a zachová účast občanů v rozhodování o svém životním prostředí. Jen několik měsíců před koncem mandátu vlády Bohuslava Sobotky lze ale říct, že se sociálním demokratům povedlo prosadit jen dílčí řešení a v některých zásadních bodech výsledky vlády původnímu programu strany zcela odporují.

Hlavním ekologickým úspěchem vlády – který však ČSSD v programu neměla – jsou nová pravidla pro národní parky, které umožní lépe chránit divočinu. „Schválení ústupu od uhlí ve státních koncepcích a zachování limitů těžby na Dolu ČSA kalí prolomení limitů na Dolu Bílina a hlavně neprosazení vlajkového antifosilního zákona, který by nastavil jasné tempo snižování celkové závislosti na fosilních palivech a nutil plnit konkrétní úkoly z koncepcí,“ upozorňují ale ekologové s tím, že se Sobotkova vláda neposunala v reformě neudržitelného lesního hospodaření a stagnaci recyklace odpadů. Navíc nepředložila odpadový zákon, který by nastartoval recyklaci komunálního odpadu k evropské úrovni.

„ČSSD před čtyřmi lety ve volebním programu slibovala několik velmi dobrých řešení pro vyčištění vzduchu, zdravé lesy či nižší závislost na dovozu ropy plynu i uhelných dolech. Vládě, kterou vedla, se podařilo prosadit spíše jen dílčí kroky vpřed a zásadní řešení zůstala dlužna. Dlouhodobý program ČSSD cílí na lepší prostředí pro náš život, ale je příliš obecný,“ říká programový ředitel hnutí DUHA Jiří Koželouh. „Očekáváme proto, že se v aktuálním volebním programu ČSSD dočteme o konkrétních cestách k vyřešení nesplněných závazků,“ dodává.

Pokud by Česko odmítalo uprchlíky v roce 2004, v EU by dnes nebylo, prohlásil Juncker

sinfin.digital