Zemanův přítel pronajímá vilu ruské ambasády nacionalistickému hnutí. Nájem je „na pražské poměry podprůměrný“

Info.cz

Podnikatel a blízký přítel českého prezidenta Miloše Zemana Zdeněk Zbytek pronajímá prostory bubenečské vily radikálnímu poltickému hnutí Řád národa, které se hlásí k nacionalistickému konzervatismu a v rámci spolupráce s kontroverzním zpěvákem Tomášem Ortelem agituje během koncertů české voliče. Informoval o tom server Aktuálně.cz. Vila, kterou má samotný Zbytek v nájmu, patří ruské ambasádě. Řád národa se přitom netají sympatiemi k šéfovi Kremlu Vladimiru Putinovi, pronájem vily podtrhuje vazby na Rusko, které finančně podporuje ultrapravicová hnutí po celé Evropě.

Šéfem radikálního hnutí Řád národa - Vlastenecká unie je 61letý bývalý policista Josef Zickler, který spolupracuje se zpěvákem Tomášem Ortelem, kvůli jehož extremistickým názorům několik umělců včetně Radka Bangy z Gipsy.cz loni v listopadu odešlo ze sálu během vyhlašování výsledků ankety Český slavík.

Právě Řád národa nyní sídlí ve vile v ulici Na Zátorce, která patří ruské ambasádě. Hnutí má prostory k dispozici díky podnikateli Zdeňkovi Zbytkovi – muži blízkému prezidentovi Zemanovi a bývalému vysokému důstojníkovi předlistopadové komunistické armády. Zbytek, který má jako podnikatel silné vazby na celý postsovětský prostor, ale tvrdí, že kontrakt se Zicklerem má čistě komerční charakter.

Zeman je služebník. Stačí mu člun na Vysočině. Je jako Trump, říká asistentka prezidentů USA

sinfin.digital