3 důležité věci z domova, které se dějí právě teď

Info.cz

abe

Ministryně školství Kateřina Valachová potvrdila prezidentu Miloši Zemanovi svůj záměr rezignovat na svojí funkci. Prezident její odstoupení přijal. Pokud by se volby do sněmovny konaly tento měsíc, vyhrálo by je drtivě hnutí ANO. Sociální demokraté by podle průzkumu STEM skončili až třetí. A co dalšího se dnes v Česku dělo?

Ministryně Valachová potvrdila svou rezignaci, prezident její demisi přijal

Ministryně školství Kateřina Valachová potvrdila prezidentu Miloši Zemanovi, že chce odejít z čela rezortu. Reaguje tak na kauzu možného zneužití sportovních dotací, ve které figuruje její náměstkyně Simona Kratochvílová. Zeman už dal dříve Valachové čas na rozmyšlenou, dnes už její demisi přijal. Zeman se v úterý sejde s jejím dosavadním náměstkem Stanislavem Štechem a ve středu ho jmenuje ministrem. Valachová původně chtěla odejít k 31. květnu. Zeman s jejím odchodem nesouhlasil, a dal jí proto čas na rozmyšlenou do svého návratu z návštěvy Vietnamu a Kazachstánu, tedy do 10. června. Později oznámil, že situaci bude řešit až tento týden.

Volby by v červnu vyhrálo ANO, druzí by byli komunisté. ČSSD dál ztrácí

Volby do Poslanecké sněmovny by v červnu podle STEM vyhrálo hnutí ANO se ziskem 32,8 procenta hlasů před KSČM s 12,7 procenta. Výsledek třetí ČSSD se proti dubnovým číslům snížil zhruba o třetinu na 11,4 procenta. Hnutí ANO a komunisté si proti dubnu polepšili stejně jako čtvrtá ODS, která by získala 9,6 procenta. Vyplývá to z volebního modelu, který dnes agentura STEM poskytla ČTK. Pokles průzkum zjistil u TOP 09 a hnutí Starostové a nezávislí (STAN), jejichž koalice s lidovci by se zřejmě do Sněmovny nedostala. Průzkum se uskutečnil po odeznění vládní krize, která i podle jiných dotazování zhoršila výsledky ČSSD.

sinfin.digital