Nepijte kávu, nenapouštějte bazény, neodhazujte nedopalky. Vedro Česko jen tak neopustí

ČTK, urm

Vedra v Česku přetrvají do čtvrtka. V západních a středních Čechách a v Praze venkovní teplota ve čtvrtek stoupne i nad 34 stupňů Celsia. Na většině území Čech a na jižní a střední Moravě se rtuť teploměru vyšplhá nad 31 stupňů Celsia. V noci na pátek se má s příchodem studené fronty ochladit. Uvedl to dnes ve výstražné informaci Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Riziko vzniku požárů už nehrozí jen jižní Moravě a Ústeckému kraji, ale i dalším šesti krajům.

"Počasí v ČR bude ovlivňovat rozsáhlá oblast vyššího tlaku vzduchu nad jihozápadní a jižní Evropou. Ve čtvrtek večer postoupí ze západní do střední Evropy studená fronta, před kterou k nám bude vrcholit příliv teplého vzduchu od jihozápadu," uvedli dnes meteorologové.

V souvislosti s horkem a suchem přetrvává v Ústeckém a Jihomoravském kraji nebezpečí vzniku požárů. Od čtvrtka se riziko rozšíří i na většinu území Čech a jih Moravy. "Ojedinělé přeháňky a bouřky během dnešního dne a studená fronta v noci na pátek nebezpečí vzniku požárů pravděpodobně výrazněji nesníží," podotkl ČHMÚ. Lidé by neměli v přírodě rozdělávat oheň, vypalovat trávu či odhazovat cigaretové nedopalky na zem. Měli by rovněž úsporně hospodařit s vodou.

sinfin.digital