Registr smluv opět ve sněmovně: kompromisní novela projde hladce

Poslanecká sněmovna se dnes bude opět zabývat registrem smluv, respektive její kompromisní verzí. Všeobecně se očekává, že ji podpoří prakticky celá sněmovna kromě zástupců TOP 09. Nová verze registru obsahuje některé nové výjimky ze zveřejňování smluv. Jde o poslanecký návrh skupiny poslanců schválený vládou. Ta doporučila projednání novely ve zrychleném režimu, tj. ve sněmovně pouze v prvním čtení, v případě schválení půjde novela rovnou do Senátu.

Zákonodárci kompromisní verzi zákona připravili ve chvíli, kdy ve sněmovně nebyla dostatečná podpora ani pro původní verzi novely v podobě, která prošla sněmovnou ani pro verzi, která se vrátila ze Senátu. Kromě části, která novým způsobem řeší výjimku pro smlouvy městských a státních podniků, obsahuje návrh také několik menších nových výjimek.

Zmínit můžeme třeba výjimku pro podniky vlastněné státem, které nejsou veřejnými zadavateli, výjimka ze zveřejňování smluv uzavíraných tajnými službami, bezpečnostními složkami a orgány činnými v trestním řízení je rozšířena o smlouvy, „které se týkají činnosti Správy státních hmotných rezerv při pořizování a hospodaření se státními hmotnými rezervami. Výjimku z uveřejnění smluv uzavřených tzv. adhezním způsobem (typicky většina formulářových smluv) má nově také Česká televize a Český rozhlas.

sinfin.digital