„Železná kopule," která chrání Izrael, bude i nad Českem

Po čtyřech letech úvah, jednání a občas i nečekaných zvratů vybralo ministerstvo obrany dodavatele moderních 3D radarů, které nahradí téměř už muzeální ruskou techniku. Třicetičlenná hodnotící komise se shodla, že nejvýhodnější nabídku podala izraelská státní společnost IAI Elta Systems s radary ELM 2084 ze systému Iron Dome (Železná kopule).

Izraelci považovaní za hlavní favority porazili francouzský Thales a švédský Saab. Na osm mobilních souprav i s dlouhodobým servisem má obrana vyčleněno 5,9 miliardy korun. „Izraelská nabídka přesvědčila jak cenou, tak ochotou jednat na mezivládní úrovni a navázat tak užší spolupráci mezi ozbrojenými složkami obou zemí,“ shodly se zdroje deníku E15 blízké ministerstvu a vítězné firmě.

Výsledky tendru, v němž se posuzovalo na 360 ekonomicko-technických parametrů, má šéf rezortu Martin Stropnický (ANO) oficiálně oznámit v pátek. Jde o první strategickou zakázku, kde se mu po třech letech ve funkci podařilo výrazně pokročit. Nestihne ji však uzavřít do konce roku a poslat dodavateli první půlmiliardovou splátku, jak plánoval.

Více se dočtete na webu E15.cz

sinfin.digital