Meteorologové varují: Česko zasáhnou silné bouřky, hrozí přívalové deště a kroupy

Info.cz

Dnes odpoledne a v pondělí očekávají meteorologové na celém území České republiky silné bouřky, které mohou být místy doprovázeny přívalovým deštěm, kroupami a nárazy větru. Uvedl to dnes Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Pravděpodobnost silných bouřek je dnes vyšší v jihozápadní polovině republiky. V pondělí se ale bouřková činnost rozšíří i do ostatních regionů České republiky.

Bouřky budou podle meteorologů intenzivnější zejména v dnešních odpoledních a večerních hodinách. Ojediněle mohou ale přijít i v noci na pondělí. Bouřková činnost bude slábnout v průběhu noci na úterý, a to nejdříve v Čechách, k ránu pak i na Moravě a ve Slezsku.

 V bouřkách může spadnout 30 až 50 milimetrů srážek. Přívalový déšť může ojediněle zatopit níže položená místa, uvedli meteorologové. K bouřkám se navíc může přidat i vítr s nárazy do rychlosti 90 kilometrů v hodině. Lidé by proto měli zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně položené předměty.

 Výstraha před silnými bouřkami platí od 11:30 do dnešní půlnoci pro Karlovarský, Plzeňský, Jihočeský a Středočeský kraj. Dále pro Prahu, Vysočinu a Chomutovsko s Lounskem.

sinfin.digital