Dodržujte pravidla, nebo půjdou prasata na porážku. Chovatelé na Zlínsku dostali ultimátum

ČTK

luš

Prasata určená na domácí porážku v okrese Zlín se budou muset do konce července porazit, pokud chovatelé nedodrží zásady bezpečnosti chovu, aby nemohl být kontaminován africkým morem prasat. Vyplývá to z textu opatření, které dnes Státní veterinární správa zveřejnila na webu. Maso z poražených prasat se bude moci zkonzumovat v domácnosti chovatele.

Mezi nařízené povinnosti patří vyloučení kontaktu s divokými prasaty, chov v ustájovacím místě bez výběhu a nezkrmování zelené píce. Chovatelé také nesmějí prasatům podestýlat slámou a k ošetření prasete musí používat zvláštní pracovní oděv a obuv. Za nedodržení podmínek hrozí pokuta 50.000 korun pro fyzickou osobu a až dva miliony korun pro podnikatele a právnické osoby.

V desetikilometrové oblasti kolem ohniska choroby je podle veterinářů 143 chovatelů s 335 prasaty, údaje o celém okresu veterináři ČTK nesdělili.

Ve Zlíně dnes jednají zástupci veterinářů, myslivců a ministerstva zemědělství o možném vybíjení divokých prasat na Zlínsku i v okolí. Výsledky jednání by měl zveřejnit ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) na tiskové konferenci.

Myslivci navrhují, aby byl možný odlov i v území zamořeném africkým morem. Za odstřel by měli vlastníci honiteb dostávat kompenzace. Českomoravský myslivecká jednota také žádá, aby stát vytvořil nárazníkové pásmo, které by se táhlo od okresu Brno-venkov přes Olomoucko až k Frýdecko-Místecku. Tam by se dala prasata lovit pomocí technik, jež nejsou povolené, tedy například s použitím umělého osvětlení.

sinfin.digital