Rasistický web vyzval Čechy, aby fotili uprchlíky. Lidi obratem začali udávat černochy a muslimy

Info.cz

bel

Rasistické webové stránky „Vyfoť imigranta“ nabádají Čechy, aby se kolem sebe rozhlíželi a fotili údajné nelegální migranty, kterými je podle autorů webu Česko „zaplaveno“. Nevadí ani, že jde mnohdy zjevně o turisty či cizince, kteří v blízkosti například vlakových nádraží přestupují či poklidně nakupují v obchodních domech. „Je to čistý rasismus, xenofobie a nenávist,“ komentuje situaci pro INFO.CZ ředitelka Sdružení pro migraci a integraci Magda Faltová. Policie i Úřad pro ochranu osobních údajů celý případ monitorují.

„Nemyslím si, že důvodem vzniku takového webu je panika nebo hysterie či obavy z migrantů a uprchlíků. Jsem přesvědčená, že se jedná o čistý rasismus, xenofobii a nenávist,“ myslí si ředitelka Sdružení pro migraci a integraci Magda Faltová. Jednoduché stránky, které nesou název Vyfoť imigranta a otevřeně nabádají lidi z celé České republiky, aby pořízené fotografie vkládali na web i s místem pořízení, aby je jiní mohli komentovat, považuje Faltová za „velmi nebezpečné“.

„Od pořizování a publikování fotek lidí, kteří jedou tramvají, jdou po ulici či nakupují, není velký krok k tomu je začít fyzicky či verbálně napadat,“ varuje Faltová a naráží tím na nedávné případy, které se staly na území ČR – například v Divoké Šárce, kde žena před dětmi fyzicky napadla muslimskou ženu v šátku. „Z historie dobře víme, jak označování a vydělování skupin obyvatelstva může skončit,“ dodává k tomu Faltová.

Proti opravě Kubišova rodného domu se postavili místní. Lidé stále zpochybňují význam Anthropoidu

sinfin.digital