2,8 milionu účtenek. Česko má za sebou první den s EET

Info.cz

Restauratéři a hoteliéři odeslali za první den na servery Finanční správy 2,8 milionu účtenek. Jen za poslední čtyři hodiny přibylo zhruba 300.000 účtenek. Do EET je zatím zapojeno podle DIČ 36.742 podnikatelů. Podle dřívějších odhadů správy se týká první vlna EET zhruba 40.000 podnikatelů.

Provoz elektronické evidence služeb funguje podle Finanční správy plynule a bez problémů. Na částečné komplikace ale vpodvečer upozornil Michal Bláha z Hlídače EET. 

„Daňový portál nefunguje, už je to čtvrt hodiny," řekl Bláha INFO.CZ okolo 18. hodiny. „Do portálu EET se nemůžete zalogovat, to znamená, že tam kde si můžete zkontrolovat tržby nebo si vygenerovat certifikát pro další pokladnu," dodal. 

Problémy se zřejmě vztahovaly jen na některé druhy připojení. Jiní uživatelé totiž problémy nehlásili. Informace o komplikacích v tu dobu nemělo ani Ministerstvo financí. 

Bláha na komplikace upozornil na sociální síti Twitter.

„To znamená, kdyby dnes podnikatel zjistil, že potřebuje zapojit ještě jednu pokladnu, kterou má ve skladu a do ní potřebuje certifikát, tak to není schopen udělat,“ dodal Bláha pro INFO.CZ

Desítky až stovky podnikatelů z oblasti ubytování a gastronomie sháněli pokladny pro EET až během prvního dne. Zprovozněné je přitom měli mít už od půlnoci.

„Zaznamenali jsme také zájemce, kteří chtěli zakoupit a nainstalovat kasu obratem v průběhu dnešního dne. Kde to bylo možné, snažili jsme se vyhovět. Upozorňujeme však, že například vyzvednutí údajů k EET na finančním úřadě a následné stažení certifikátu k EET z webu zajistit za majitele nemůžeme," řekl ČTK provozní ředitel dodavatele gastronomických pokladen Storyous Petr Filipec.

Upozornil dále, že se množí i problémy s nefunkčními zařízeními. „Víme o podniku, který dnes preventivně zavřel právě kvůli nefunkční pokladně. Majitel, který se spoléhal na jednoho z velkých dodavatelů, bude muset kasu vyměnit, aby mohl začít evidovat," uvedl Filipec. Dodal, že během odpoledne firmu zkontaktovaly desítky podniků, které chtěly nahradit nefunkční pokladnu koupenou u jiného dodavatele.

Neexistence funkčního zařízení pro evidování tržeb je přitom podle dřívějšího vyjádření Finanční správy zásadním porušením zákona, které může být pokutováno až 500.000 korun, nebo uzavřením provozovny.

Vláda si od evidence slibuje omezení daňových úniků a narovnání podnikatelského prostředí. Pravicová opozice opatření kritizuje a tvrdí, že zlikviduje mnoho drobných živnostníků. Po hotelech a restauracích se budou muset od března příštího roku zapojit do EET maloobchodní a velkoobchodní firmy. Následovat budou i další obory podnikání.



sinfin.digital