Horáček věnuje plat seniorům a omluví se Peroutkovi

Prezentace klienta

Kandidát na prezidenta Michal Horáček odmítl nekonkrétní politické sliby. Místo nich představil jasný program pro prvních sto dní v úřadu. „Projel jsem v Česku už více než 500 míst a jedno vím jistě: na obecnosti není nikdo zvědavý. Proto mluvím o tom, co budu v úřadu prezidenta dělat, jasně a konkrétně,“ řekl Horáček.  

Na tiskové konferenci Horáček představil svůj nový web www.100dni.cz. Zde mohou lidé hlasovat o slibech, které by chtěl splnit hned v prvních sto dnech ve funkci prezidenta, i vkládat vlastní návrhy. „Působím ve veřejném prostoru třicet let, názory ostatních mě vždycky zajímaly, a tím spíš mě zajímají a inspirují dnes. Náměty spoluobčanů rád posoudím a případně je do agendy na prvních sto dní zařadím,“ uvedl Horáček.

Horáček například slíbil, že svůj plat prezidenta republiky věnuje do zvláštního fondu na pomoc seniorům. Politická reprezentace podle jeho mínění zanedbala reformu penzijního systému a čeští důchodci jsou v důsledku toho často na hranici chudoby. „Nedělám si iluze, že by plat prezidenta mnoho vyřešil. Ale k přispívání do tohoto fondu vyzvu i veřejnost. A hlavně se pokusím tímto směrem obrátit zájem zákonodárců. Co jiného už by měli řešit než životní podmínky těch, kteří celý život pracovali a teď se dostávají do potíží?“ říká Horáček.

Mezi jeho priority patří i rozumné využití našeho nerostného bohatství. Pozornost světových trhů se nyní upíná k lithiu, surovině budoucnosti, která je nezbytná pro výrobu baterií, a tudíž i elektromobilů. Horáček chce tématu věnovat zvláštní pozornost a ve spolupráci s ministry a akademickou sférou nalézt řešení, které by pro Česko znamenalo co největší výnos. „Na příkladu Norska je zřejmé, že to jde. Že stát může rozumně nakládat se svým nerostným bohatstvím a že nemusí jít o profit několika jednotlivců, ale všech občanů,“ řekl Horáček v narážce na norský model, v němž se penězi získanými těžbou ropy a zemního plynu nepřímo financuje kupříkladu sociální systém.

Současné osazenstvo Hradu za sebou podle Horáčka nechá řadu dluhů, které je potřeba uhradit. Mezi ně patří respektování soudního výroku v kauze urážky Ferdinanda Peroutky. Horáček by se omluvil Peroutkovi i jeho pozůstalým a okamžitě by nechal uhradit náklady na soudní výlohy a soudem vyměřenou pokutu.

Bezpečnost považuje za svou prioritu. Bezodkladně by nařídil celkový bezpečnostní audit Hradu včetně jeho počítačové sítě. Prověřit by nechal i hospodaření a veškeré uzavřené smlouvy. „Musíme zjistit, co se za poslední léta na Hradě dělo. Vždyť jsou tam lidé, kteří ani nedostali bezpečnostní prověrku, případně jim byla odebrána,“ řekl Horáček v narážce na hradního kancléře, kterému Národní bezpečnostní úřad prověrku neudělil.

Zadavatel: Máme na víc, zapsaný spolek

Zpracovatel: Ewing PR

sinfin.digital