3 důležité věci z domova, které byste dnes měli vědět

ČTK

abe

Kabinet se na první poprázdninové schůzce bude zabývat zvýšením minimální mzdy. Ta by od ledna mohla vzrůst až na 12 500 korun. Politickým uskupením končí možnost upravovat své kandidátky do podzimních voleb. Od zítřka už budou muset kandidáty případně pouze odvolávat. A co dalšího se dnes bude dít v Česku?

Vláda bude jednat o zvýšení minimální mzdy

Hlavním tématem dnešního prvního zasedání kabinetu po vládních prázdninách bude rozhodování o tom, o kolik se od ledna v Česku zvýší minimální mzda. Ministerstvo práce navrhuje růst minimální mzdy o 1 200 korun na 12 200 korun. Proti je resort zemědělství, podle něhož by se nejnižší výdělek měl zvednout o tisícikorunu. Odbory požadují 1 500 korun, zaměstnavatelé by přidali 800 korun. Podle Hospodářské komory by současný kabinet před volbami už zvýšení schvalovat neměl. Minimální mzda rostla naposledy letos od ledna, kdy se zvýšila o 1 100 korun na 11 000 korun.

Stranám končí lhůta pro změny na kandidátkách do podzimních voleb

Stranám a hnutím, které se přihlásily do říjnových sněmovních voleb, dnes končí možnost doplňovat své kandidátní listiny o další adepty na poslance. Toto právo mohou využít hlavně neparlamentní uskupení, která předložila neúplné kandidátky. I když má Sněmovna 200 členů, strany a hnutí mohou nominovat i náhradníky. Navrhnout tak mohou 343 kandidátů, pokud kandidují ve všech krajích. Do voleb se přihlásilo celkem 31 stran a hnutí, ve všech krajích i v Praze ale jen 21 uskupení. Všechny přihlášené strany a hnutí mají právo ještě změnit pořadí kandidátů, a to případně včetně lídrů. Od úterka až do středy 18. října jim zákon umožňuje kandidáty už jen odvolat.

sinfin.digital