Čistka v Zemanově okolí pokračuje. Končí vlivný šéf hradního protokolu

Info.cz

Po náhlém odvolání šéfa Hradní stráže Petra Prskavce končí ve funkci další vysoko postavený úředník z okolí prezidenta Miloše Zemana. Podle serveru Neovlivni.cz skončil v pátek i šéf protokolu Jindřich Forejt. Server cituje dva nejmenované zdroje, podle nichž byla Forejtova kancelář zapečetěna, přičemž Forejt je nemocný a leží doma.

„Už je rozhodnuto, ve funkci šéfa skončil. Nyní se pro něj hledá nové uplatnění, je možné, že prezident si jej na Hradě ponechá,“ uvedl anonymní zdroj pro Neovlivní.cz. O možném odchodu Forejta spekuloval před několika dny i deník Blesk.

Forejt měl údajně dlouhodobé spory se Zemanovým kancléřem Vratislavem Mynářem a poradcem Martinem Nejedlým. Hrad na protokol svedl vinu mimo jiné za zpoždění, které prezident nabral na pohřbu bývalého slovenského prezidenta Michala Kováče. Stejně se zachoval i v případě účasti amerického velvyslance Andrew Schapira na oslavách státního svátku, o němž Zeman původně tvrdil, že se na Hradě vůbec neobjevil. Fotografie ovšem prokázaly opak.

Forejt byl šéfem protokolu už během předchozího prezidenta Václava Klause. Jeho jméno je spojeno i se skandálem kolem neoprávněného užívání právnického titulu. Forejt se jím chlubil, ale podle vyjádření univerzit žádnou právnickou školu nedokončil. Vláda jej v roce 2013 dokonce schválila jako budoucího velvyslance ve Vatikánu, prezident Zeman si jej ale za blíže nevyjasněných okolností nakonec nechal na Hradě.

„Jestli pana Forejta z Hradu někdo vyštve, tak Kancelář prezidenta republiky přichází o naprosto nejschopnějšího pracovníka. Jestli se to stane, všichni velmi brzy pocítíme, že bude chybět,“ uvedl pro Blesk.cz mluvčí Institutu Václava Klause Petr Macinka. Forejtův odchod ale blíže komentovat nechtěl. „Vůbec nic o tom nevíme. Pan prezident je v USA,“ uvedl na Klausovu adresu.

Jen pár dní před Forejtem přišel o funkci šéf Hradní stráže Petr Prskavec. Hrad jeho odvolání neobjasnil. Stalo se tak ovšem krátce poté, co internetový server Aktuálně.cz informoval, že Hradní stráž dostává podivné příkazy od kancléře Mynáře, který údajně přes noc nechával zavřít hradní bránu na Opyši a nechával si otevřít Jelení Příkop, aby si tam mohl jít zaběhat.

sinfin.digital