5 důležitých věcí, které byste měli dnes vědět

ČTK

Michaela Kratochvílová

Vláda bude projednávat podnět k pozastavení činnosti či rozpuštění politických stran a hnutí, v ohrožení je 32 z nich. Miloš Zeman čeká na oficiální oznámení vítěze rakouských prezidentských voleb, pak se k nim vyjádří. Německý soud vynese rozsudek nad výpravčím, který je obviněný, že zavinil srážku vlaků u Bad Aiblingu. Co by vám ještě nemělo dnes uniknout?

Vláda bude jednat o pozastavení činnosti stran a hnutí

Na dnešním programu bude mít vláda také návrh k Nejvyššímu správnímu soudu na pozastavení činnosti či rozpuštění některých politických stran a hnutí. Pozastavení činnosti by se mohlo dotknout až 29 subjektů, mimo jiné třeba Alternativy pro ČR nebo Národní demokracie. Rozpuštění hrozí 13 stranám a hnutím, včetně České strany selského rozumu či Nezávislých demokratů Vladimíra Železného. V jeho případě došlo k porušení zákona kvůli nedodání finanční zprávy parlamentu.

Miloš Zeman čeká na výsledky

Prezident Miloš Zeman a premiér Bohuslav Sobotka čekají na oficiální výsledky rakouských prezidentských voleb. Předběžné sčítání odhalilo vítězství nezávislého kandidáta s podporou Zelených Alexandera Van der Bellena. Ten si připsal 53,3 % hlasů, zatímco protikandidát Norbert Hofer dosáhl 46,7 %. V pondělí se začnou sčítat korespondenční hlasy, kterých je odhadem 700 tisíc, už by ale neměly výsledky ovlivnit. Prezident i předseda vlády ale čekají na jejich součet.

Padne rozsudek nad výpravčím

Německý soud dnes vyřkne rozsudek nad výpravčím, který zavinil srážku vlaků u bavorského městečka Bad Aibling. Muž chyboval 9. února, kdy nejspíš vinou nepozornosti pustil na jednokolejnou trať současně dva protijedoucí vlaky. Jako přitěžující okolnost se ukázalo, že zaměstnanec železnice krátce před chybou, která stála život 12 osob a zapříčinila zranění dalších více než 90 lidí, hrál hru na svém mobilním telefonu a nevěnoval se plně práci. Když si problém uvědomil, zmáčkl navíc chybné nouzové tlačítko. Výpravčímu hrozí až pět let vězení.

Renzi podá demisi

Italský premiér Matteo Renzi dnes podá demisi poté, co jeho země v referendu jednoznačně odmítla reformu ústavy. Podle agentury Reuters znamenají výsledky italského všelidového hlasování další ránu pro Evropskou unii. Jak informoval web INFO.CZ, konec premiéra ještě nemusí znamenat nové volby. Jednou z variant, které se nabízejí, je také úřednická vláda.

V Haagu pokračuje soud s Mladičem

Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii v nizozemském Haagu se dnes bude opět zabývat případem Ratko Mladiče. Bývalý vrchní velitel bosenskosrbské armády je obviněný, že byl jedním z hlavních plánovačů a realizátorů etnických čistek v průběhu války v Bosně. Soud mu konkrétně klade za vinu aktivní zapojení se do masakru v Srebrenici, kde bylo zavražděno na 8 tisíc muslimských mužů a chlapců. Obvinění proti Madičovi tribunál poprvé vznesl před jedenadvaceti lety, válečného zločince se ale povedlo dopadnout až v roce 2011. Žalobci budou s největší pravděpodobností požadovat doživotí.

sinfin.digital