Rodinu před 65 lety vyhnali z domu. Od státu nyní za příkoří dostanou 200 korun

ČTK

luš

Odškodné 200 korun dostane od ministerstva spravedlnosti Milan Hlobílek, jehož rodina byla v roce 1951 nuceně a bez právního podkladu vysídlena ze statku v Mistříně na Hodonínsku v takzvané akci K, tedy Kulak. ČTK to dnes řekl Hlobílkův advokát Lubomír Müller. Pětaosmdesátiletý Hlobílek se loni na podzim v Hodoníně po 65 letech dočkal soudní rehabilitace, a tím i morální satisfakce. S odškodněním advokát spokojen není, ale zda se bude Hlobílek chtít dál soudit, neví.

Milan Hlobílek byl v době vystěhování devatenáctiletým synem sedláka Metoděje Hlobílka, kterého soud posmrtně rehabilitoval letos na jaře. Vystěhování z Mistřína - dnes sloučené obce Svatobořice-Mistřín - se uskutečnilo 21. dubna 1951. Ke statku bylo přistaveno nákladní auto a za přítomnosti příslušníka Sboru národní bezpečnosti mohla rodina naložit jen to, co se vešlo. O ostatní majetek přišla. Obdobně byla ze statku vysídlena i rodina Metodějova bratra Antonína, objekt muselo ten den nuceně opustit celkem deset lidí.

Estébák jako vizitka schopného člověka. Udavačství má být zase vstupenka do lepší společnosti? Komentář Vladimíra Pikory

sinfin.digital