Děti na dvou pětinách škol hladoví, rodiče nemají na obědy. Brzy se to rozmůže i ve školkách

Info.cz

ziz

Až na 40 procent mateřských a základních škol v Česku dochází děti z chudých rodin, které mají problém platit obědy. Trend je viditelnější na základních školách. Podle odborníků i proto, že předškolní docházka byla až do dneška nepovinná, a tak děti, jejichž rodiče si obědy nemohly dovolit, do školky jednoduše nechodily. To se ovšem změní. Už od letošního září totiž odstartuje jednoletá povinná předškolní docházka. Na problematiku poukazuje aktuální analýza společnosti Median pro Nadaci Open Society Fund Praha.

Placení obědů si nemohou dovolit především rodiny žijící v sociálně vyloučených oblastech. Problém se ale netýká zdaleka jen jich. Jak upozornil Eurostat, až dvacet procent českých dětí je v ohrožení příjmovou chudobou nebo sociálním vyloučením.

Právě jednoletá povinná předškolní docházka na problém znovu upozorňuje. Doposavad bývalo nehrazení stravného příčinou ukončení docházky dítěte do mateřské školy. Od září už jej ale školka nebude moct z tohoto důvodu vyloučit. Peníze na rodičích bude moct následně vymáhat občansko-právní cestou, případně má možnost se obrátit na Orgán sociálně-právní ochrany dětí.

Zeman se s Trumpem setká, chybí poslední půlkrůček, věří velvyslanec v USA Kmoníček

sinfin.digital