Česko čeká zdražování. Můžou za to vysoké mzdy a nízká nezaměstnanost

Kristína Paulenková

Platy rostou, nezaměstnanost je nízká, dokonce nejnižší v EU, ekonomická situace Čechů se zlepšuje. Znamená to ale také, že už v příštím roce můžeme očekávat zdražení. S vyššími platy totiž roste inflace, tedy zvyšují se ceny. Už v listopadu stoupaly nejrychleji od poloviny roku 2013. A za co si připlatíme? V podstatě za všechno.

„V posledním roce ten růst v české ekonomice byl velmi rychlý zhruba 4,6 procenta, tam jsme byli premiantem v Evropě a nezaměstnanost v unii byla jedna z nejnižších, možná dokonce nejnižší, takže ty mzdové inflační tlaky tady jsou,“ vysvětluje Jiří Polanský, analytik České spořitelny.

Už v listopadu meziměsíčně nejvíce vzrostly ceny sýrů, vajec a mléka. Cukr za rok zdražil více než o čtvrtinu. Ceny potravin porostou i v příštím roce. Nahoru podle všeho půjdou i ceny pohonných hmot. Na vině je kromě růstu mezd v Česku i zvyšování ceny ropy. Země, které jí těží, se navíc po 15 letech všechny dohodly, že omezí její produkci. 

„Do budoucna ta inflace poroste i díky cenám ropy, které byly hodně nízké a začínají pomalu růst  a my si myslíme, že ten růst bude pokračovat, což se bude projevovat na cenách pohonných hmot ,“ vysvětluje Miroslav Frayer, analytik Komerční banky.

Průměrná mzda vzrostla na 27.220 Kč. Dvě třetiny lidí na ni ale nedosáhnou

sinfin.digital