Školské odbory jsou ve stávkové pohotovosti. Došla jim trpělivost kvůli nízkým platům

ČTK

abe

Odboráři jsou připraveni uspořádat protestní akce, pokud vláda nepřijme jejich požadavek na růst platů ve veřejném sektoru. Trvají na přidání učitelům o 15 procent a ostatních o deset procent, a to od listopadu. 

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula dnes oznámil, že odborům vadí, že vládní koalice rozhodnutí o výši platů neustále odkládá. Učitelé proto vyhlásili stávkovou pohotovost.

Odboráři trvají na zvýšení platů učitelů o 15 procent a platů nepedagogických pracovníků o deset procent, a to od listopadu. Dohromady požadují 13 miliard korun navíc.

Jednání o zvýšení platů jsou součástí debat o tvorbě státního rozpočtu na příští rok. Ministr financí Ivan Pilný (ANO) v návrhu rozpočtu na příští rok vyčlenil na růst platů v celém veřejném sektoru 12 miliard korun, což na uspokojení požadavků na vyšší platy nestačí. Zvyšovat již schválený padesátimiliardový schodek rozpočtu žádná z koaličních stran nechce. Odboráře vyzvaly ke klidu a dialogu. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) by se o platech mělo rozhodnout do konce září.

sinfin.digital