Vysoké školy budou za měsíc protestovat. Rektoři vyhlásili kvůli chudému rozpočtu týden neklidu

lup

Česká konference rektorů není spokojená s návrhem rozpočtu na příští rok. Vyhlásila proto „Týden vzdělanosti“, v rámci kterého budou vysoké školy od 2. října protestovat. Na twitteru to uvedl rektor Masarykovy univerzity v Brně Mikuláš Bek. Rektorům se nelíbí, že ministerstvo financí počítá s navýšením o asi 700 milionů korun proti letošnímu roku, a požadují místo toho růst o 4,5 miliardy korun, které jim dříve slíbila vláda.

Pokud vláda nevyhoví jejich požadavku na navýšení platů jejich pedagogů o 15 procent a jejich rozpočtu o 4,5 miliardy proti letošku, připojili by se zřejmě tímto protestem k případné stávce školských odborů, které kvůli platům v úterý vstoupily do stávkové pohotovosti.

Zástupci vysokých škol poukazují na to, že jejich rozpočet několik let stagnoval, a školy tak údajně ztrácí konkurenceschopnost. Trvají na tom, aby platy jejich učitelů rostly stejně, jako to požadují odbory pro učitele v regionálním školství. Ve výdajích v rozpočtu vysokých škol by to znamenalo nárůst o 2,5 až tři miliardy korun. Navíc požadují další peníze na stipendia doktorandů a na podporu studijních oborů, které jsou hodně žádané.

sinfin.digital