Zeman pro INFO.CZ: Babiše nezachráním. Jaké jsou možné scénáře po vydání šéfa hnutí ANO?

Markéta Žižková

Sněmovna rozhodla a vydala poslance Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka (ANO) k trestnímu stíhání. Otázka nyní zní, co bude dál. Scénářů přitom připadá v úvahu hned několik. Třeba ten, že v čele Česka stane trestně stíhaný premiér. Mohou za to blížící se volby, různé možnosti povolební spolupráce i zásah prezidenta do kauzy. Miloš Zeman má podle ústavy možnost nařídit, aby se trestní řízení nezahajovalo, případně bylo-li již zahájeno, aby se v něm nepokračovalo. Podle informací INFO.CZ se ale prezident Babiše takto „zachránit“ nechystá. Jak se tedy může kauza kolem zneužití dotací na stavbu Čapího hnízda dál vyvíjet?

Zachrání Babiše prezident?

V případě, že by stíhání zastavil prezident, jednalo by se o takzvanou abolici. Vzhledem k citlivosti kroku by byla potřeba kontrasignace předsedou vlády. Jak sdělil prezidentův mluvčí pro INFO.CZ, k tomuto kroku se Zeman uchýlit nehodlá. „Nezvažuje, stejně jako milost,“ odpověděl Jiří Ovčáček na dotaz, zda uvažuje o nařízení, aby se trestní řízení nezahajovalo, případně bylo zastaveno.

3324061:article:true:true:true

Babiše i Faltýnka teď čeká s největší pravděpodobností brzké obvinění. „Ve chvíli, kdy jsou vydáni k trestnímu stíhání, tak je nasnadě, že příslušný vyšetřovatel sdělí obvinění. Ve chvíli, kdy je někdo obviněn, má možnost proti tomu podat stížnost ke státnímu zástupci, zda je obvinění důvodné. Stížnost ale nemá žádný odkladný účinek, trestní stíhání probíhá,“ popisuje v rozhovoru pro INFO.CZ ústavní právník Jan Kysela.

Finišování kampaně z vazby?

V úvahu tak připadá i možnost, že by kampaň před říjnovými volbami do sněmovny Babiš mohl finišovat z vazby. Právně to možné je. Podle Kysely je to ale spíše nepravděpodobné. „Důvody pro uvalení vazby jsou značně restriktivní a zdá se mi, že v tomto případě spíše dány nejsou,“ vysvětluje právník. Využity mohou být ve třech případech. Za prvé pokud existuje nebezpečí skrývání nebo útěku, za druhé když hrozí, že obviněný bude pokračovat v trestné činnosti.

Brusel je plný eurohujerů, umí jen šílené kvóty, doplácíme na ně všichni, říká Petr Mach

sinfin.digital