Konec rozdělené EU. Juncker chce zahladit propast mezi západní a východní Evropou. Víme, co řekne

Lucie Bednárová

Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker vyšle během svého úterního projevu, který přednese ve Štrasburku před europoslanci, pozitivní vzkaz hlavně směrem k zemím střední a východní Evropy včetně Česka. Ve své osobní vizi toho, jak by měla v budoucnu vypadat evropská integrace, hodlá zdůraznit, že sjednocená a spolupracující Evropa je mnohem víc, než unie, kterou otřásají hluboké politické spory mezi jednotlivými členy. Že právě toto bude hlavní osou projevu, potvrdily redakci INFO.CZ zdroje z blízkosti Junckera a jeho týmu. 

„Neměly by se vytvářet další propasti a měly by se zahladit ty, které tu už jsou. Juncker se bude snažit Evropu sjednotit,“ prozradil redakci dobře informovaný diplomatický zdroj, který se pohybuje v blízkosti Evropské komise. 

Jean-Claude Juncker předstoupí před evropské poslance a přednese před nimi dlouho očekávaný projev. Podle informací redakce na něm pracoval přes dva dny a neustále text upravoval. V proslovu k napjaté unii je zkrátka dobré vážit každé slovo.

Zejména v posledních letech se stalo nepsanou tradicí, že šéf Komise v projevu představuje důležité priority, na které by tým jeho komisařů a komisařek měl v příštím roce nejvíce soustředit. Letos by jeho řeč měla obsahovat z velké části i osobní názory a představy o dalším vývoji v EU. 

Jed na vašem talíři? Česká vejce jsou bezpečná, není ale možné zkontrolovat vše, říká expertka

sinfin.digital