Zeman žertoval v Poslanecké sněmovně. Babiše chce navrhnout na Nobelovu cenu

Info.cz

Prezident Miloš Zeman prý zvažuje, že navrhne ministra financí Andreje Babiše na Nobelovu cenu. Řekl to v projevu v Poslanecké sněmovně, která schvaluje rozpočet pro příští rok. V jednom z „bonmotů“, které použil, uvedl, že hledá adresu Nobelova výboru, protože státní rozpočet s největší pravděpodobností skončí v přebytku. V listopadu byl přebytek 55 miliard korun a je téměř jisté, že stát na konci roku více vybere, než utratí.

„Před téměř čtyřmi roky jsem se dopustil jisté neprozřetelnosti. Při projednávání programového prohlášení nové vlády jsem řekl, že pokud se ministrovi financí s takovým objemem plánovaných rozpočtových výdajů podaří dosáhnout vyrovnaného rozpočtu, navrhnu ho na Nobelovu cenu za ekonomii. Ještě je prosinec, těch 55 miliard vykazovaného rozpočtového přebytku se může rozplynout. Počkáme si na leden. Kdyby se nerozplynuly, již dnes vám sděluji, že pátrám po adrese nobelovského výboru,“ řekl Zeman, který byl během celého projevu před poslanci evidentně v dobrém rozmaru.

Zeman ve zbytku svého vystoupení vládu a ministerstvo financí za předložený návrh rozpočtu víceméně pochválil. Kritizoval jen některé zbytečné sociální dávky a dotace na energii z obnovitelných zdrojů. Peníze by prý bylo daleko rozumnější použít na opravy památek.

sinfin.digital