Forejt by stále mohl skončit jako velvyslanec ve Vatikánu, věří Zeman

ČTK

Info.cz

Bývalý šéf hradního protokolu Jindřich Forejt, který rezignoval v úterý ze zdravotních a osobních důvodů, by mohl nakonec skončit jako velvyslanec ve Vatikánu. Novinářům to řekl prezident Miloš Zeman. Podle něj Forejt odvedl dobrou práci. Média, včetně INFO.CZ, v posledních dnech informovala, že šéf hradního protokolu byla natočen ve velmi choulostivých pozicích a mohl by být vydírán. 

„Jenom moje osobní přání je, protože odvedl mnoho užitečné práce, aby se stal velvyslancem ve Vatikánu, kam ho schválila už předminulá vláda," uvedl Zeman. Na dotaz, zda je to v současné situaci ještě možné, řekl: „To opravdu záleží na zamini, záleží na agrément, ale já tuto možnost stále vidím."

Proti Zemanově výroku se v Bruselu znovu ohradil ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Ten veřejnou debatu o možných velvyslancích dlouhodobě kritizuje. „Já nikdy nebudu souhlasit s tím, abychom vedli veřejnou debatu právě o těch podmínkách, jestli jsou nebo nejsou splněny," prohlásil Zaorálek. Česko podle něj nikdy nemůže svého kandidáta do funkce druhé zemi „vnutit".

Zeman chce navrhnout Babiše na Nobelovu cenu

sinfin.digital