Už zítra startuje Babišova účtenkovka: Tohle musíte udělat, abyste měli šanci na milion nebo nové auto

ČTK

raz

V neděli začne v Česku fungovat účtenková loterie k elektronické evidenci tržeb (EET). O ceny se bude poprvé losovat 15. listopadu, a to z účtenek vystavených během října a zaregistrovaných nejpozději tři dny před losováním, tedy 12. listopadu. Měsíčně by si soutěžící měli rozdělit zhruba 21.000 výher. Zaregistrovat účtenky bude možné od neděle prostřednictvím formuláře na www.uctenkovka.cz nebo pomocí mobilní aplikace Účtenkovka, která umožní automatické načtení údajů z účtenky.

EET zatím platí pro hotely a restaurace a maloobchodní a velkoobchodní firmy. Do účtenkové loterie tak bude možné zaregistrovat zatím jen jejich účtenky. Lidé budou moci přihlásit neomezený počet účtenek, ale musí dodržovat například pravidlo, že od jednoho obchodníka mohou denně zaregistrovat jednu účtenku.

Ministerstvo počítá měsíčně s pěti hlavními výhrami. První bude milion korun, druhá výhra bude automobil za zhruba 400.000 Kč, třetí 300.000 Kč, čtvrtá 200.000 Kč a pátá 100.000 korun. Dále by lidé měli mít možnost získat 20 výher po 20.000 Kč, 1000 výher po jednom tisíci Kč a 20.000 výher po 100 korunách.

Pravděpodobnost výhry v loterii přitom bude záviset na počtu zaregistrovaných účtenek. Ministerstvo financí žádný odhad nemá. Dnes ale zástupci úřadu uvedli, že pokud bude o loterii obdobný zájem jako při jejím spuštění na Slovensku, bude to úspěch. Podle nich budou ale úspěchem i nižší čísla zaregistrovaných účtenek, v řádech jednotek milionů měsíčně. Na Slovensku lidé za prvních osm měsíců loterie, která byla spuštěna v září 2013, zaregistrovali zhruba 100 milionů účtenek. Poté zájem opadl.

Obchodníci v ČR přitom v pracovních dnech v systémech MF denně zaregistrují 13 až 15 milionů účtenek, tedy měsíčně kolem 400 milionů.

Víte, jak se registrovat do Účtenkovky? Přehledný návod zde>>>

Na Slovensku bylo v podobné soutěži zaregistrováno maximálně pět procent evidovaných účtenek. V případě podobného zájmu v Česku a za předpokladu, že by soutěžící poslal jednu účtenku měsíčně, by tak pravděpodobnost na nejvyšší milionovou výhru byla zhruba 1:20,000.000. Například ve Sportce je pravděpodobnost výhry v prvním pořadí 1:7,000.000. V úvahu není ale brán Superjackpot se stamilionovými výhrami, kde je pravděpodobnost výhry ještě několikanásobně nižší.

sinfin.digital