Slovanská epopej míří do Japonska. Ministerstvo kritizovaný vývoz povolilo

ČTK

Cyklus děl, který je kulturní památkou, by měl Česko opustit v únoru. Výstava v Tokiu začne v březnu. O následné cestě do Číny zatím Ministerstvo kultury nerozhodlo. Proti asijskému turné se ozývají kritické hlasy. Obávají se poškození děl.

Ministerstvo kultury podle své mluvčí vyhodnotilo, že v případě cesty do Japonska „jsou pro epopej zaručeny odpovídající podmínky“. „O vývozu do dalších zemí se nerozhodovalo,“ uvedla mluvčí. Už v září úřad uvedl, že na Galerii hlavního města Prahy, která dílo spravuje, vznesl řadu doplňujících dotazů. V žádosti o vývoz galerie tehdy „dostatečně neprokázala odpovídající zabezpečení obrazů po celou dobu jejich vývozu“.

Velkoplošné obrazy z dějin Slovanů budou do konce roku k vidění ve Veletržním paláci v Praze. Poté začne jejich příprava na transport. Po výstavě v Japonsku se mají přesunout do třech čínských muzeí. Turné po Asii by mělo skončit v polovině roku 2018. Kritici, kteří sepsali petici, i Muchův příbuzný John Mucha, opakovaně vyjádřili obavu z převozu děl. Není prý jasné, v jakém stavu plátna jsou. Ukládání do přepravních tubusů a opakované vypínání je může nenávratně poškodit, tvrdí. Praha ale výtky odmítá. Podle Národní galerie jsou ve výborném stavu a na transport jsou připravena.

sinfin.digital