Nekupujte máslo do zásoby, vyzval šéf Potravinářské komory Čechy. Apeluje i na mlékárny vyvážející za hranice

ČTK

lup

Prezident Potravinářské komory ČR Miroslav Toman vyzval mlékárny, aby omezily vývoz másla do zahraničí. České mlékárny by se měly soustředit na tuzemský trh, uvedl na Žofínském fóru. Toman vyzval i spotřebitele, aby máslo nekupovali do zásoby, protože se tím vytváří tlak na další růst ceny.

Letos do konce července bylo podle údajů Českého statistického úřadu vyvezeno máslo za 203 milionů korun, což je přibližně stejně jako loni. Množství vyvezeného másla se ale meziročně snížilo na 1,7 milionu kilogramů, což je proti loňsku přibližně polovina. Podle údajů Českého statistického úřadu činila v srpnu průměrná cena čtvrtky másla 52,31 Kč, meziročně o 45,2 procenta více.

Ministerstvo financí vyzvalo ve středu Specializovaný finanční úřad, aby zkontroloval zvýšení ceny u producentů másla i u hlavních obchodníků. Učinilo tak na základě požadavku premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Cílem kontroly je posoudit oprávněnost zdražení másla kvůli růstu nákladů, zjistit změny v objemech dodávek z Česka a z dovozu a také případné odlišnosti cen podle původu másla. Svaz obchodu a cestovního ruchu Sobotkův příkaz označil za populistický krok před volbami. Vysoká cena másla není způsobena vysokými maržemi obchodníků, tvrdí svaz.

Podle Sobotky vláda musí vědět, jak a proč zvýšení cen nastalo, aby mohla na problém reagovat. Rovněž spotřebitelé si zaslouží vědět, kde končí zisky ze zdražení másla. „Nechápu, proč obchodní řetězce na informaci o kontrole reagují tak negativně. Pokud mají ve věci ceny másla čisté svědomí, ať vyloží karty na stůl a nebrání se zveřejnění svých marží,“ uvedl premiér.

sinfin.digital