Muslimské bratrstvo působí už i v Česku, tvrdí imámka z Německa

Vojtěch Berger

Seyran Atesová je známá jako „imámka“ liberální berlínské mešity v Moabitu, kde se ženy můžou modlit společně s muži, a mohou modlitby i samy předříkávat. Mešita funguje od letošního června, k nelibosti konzervativních členů muslimské komunity. Před pár dny Atesová přijela do Česka – mimo jiné s varováním o potenciálních bezpečnostních rizicích.


 

V materiálech, které s sebou do Prahy přivezla, se doslova píše: „Česká republika stále patří mezi nejbezpečnější země na světě. Potenciální riziko je už i v České republice. Muslimské bratrstvo existuje a operuje na území České republiky s centrálou v Praze.“

Muslimské bratrstvo je tradiční islamistické hnutí, které do roku 2013 také krátce vládlo v Egyptě. Má přívržence v řadě arabských i evropských zemí.

Například Egypt, Rusko, Saudská Arábie nebo Spojené arabské emiráty považují Muslimské bratrstvo za teroristickou organizaci. Experti se ale v jeho hodnocení neshodují.

Možná pár sympatizantů…

Bližší pohled do materiálů, které lidé z okolí Seyran Atesové (původem je to turecká právnička) dali novinářům, však výše zmíněná jednoznačná tvrzení o činnosti Muslimského bratrstva v Česku ani zdaleka nepotvrzuje.

Jedenáctistránková rešerše v angličtině sice působí důkladně, sestavena je ale z veřejně dostupných zdrojů, většinou z amerických a českých.

Mapuje organizace sdružující muslimy v České republice (respektive v Praze a Brně), místa, kde se muslimové scházejí, a přináší i profily některých čelných představitelů muslimské komunity v ČR v uplynulých 15 letech.

sinfin.digital