Koalice ANO a ODS by vážně ohrozila směřování Česka, říkají Mladí evropští federalisté z ČR

Lucie Bednárová

Česku schází politická síla s jasným proevropským programem, která by zdůrazňovala celoevropský pohled. „Tohle téma dosud nikdo nezvedl, což je škoda, protože mladému, charismatickému Emmanuelu Macronovi se to ve Francii povedlo a lidé ho zvolili prezidentem,“ říkají v rozhovoru pro INFO.CZ dvojčata Robin a Filip Iblovi, kteří v České republice vedou organizaci Mladých evropských federalistů. I v Česku by podle nich byla úrodná půda, protože Češi prý nejsou euroskeptici, ale jen jim chybí o EU informace. Podíl viny nesou i čeští prezidenti, kteří v posledních deseti letech zpochybňovali fakta o EU. Jak by podle nich měla Evropská unie vypadat? Jaké je v ní místo pro Česko? Jak dlouho může trvat, než se postoj Čechů vůči unii změní? I o tom byl rozhovor.

Při vstupu na web Mladých evropských federalistů první, na co narazíme, je heslo: Záleží nám na tom, kam směřuje Evropa. Kam tedy směřuje?

Robin: Vždycky jsem byl optimista, a proto si myslím, že směřuje správným směrem a podle našich představ. A to i přesto, že tu jsou určitá klopýtnutí.

Co je směr, který považujete za správný?

Robin: Hodnoty, o které se v posledních deseti letech opíral celý západní svět, jsou nyní v ohrožení. Myslím třeba liberální demokracii, volný obchod a vůbec liberální ekonomický řád v rámci celého světa. Aby se tento vývoj zachoval a mezinárodní uspořádání zůstalo ve stavu, v jakém je, tak je potřeba, aby Evropa převzala vůdčí roli a určovala správný směr.

Babiš je lhář, ANO nás vrátí do komunismu. Chce zastrašené zaměstnance holdingu, říká Kalousek

sinfin.digital