Bývalý šéf Úřadu vlády Přikryl: Forejt přijde o prověrku. Velvyslancem se nestane

Markéta Žižková

Místo velvyslance je prý pro Jindřicha Forejta ztracené, podle bývalého šéfa Úřadu vlády Ivana Přikryla totiž přijde o bezpečnostní prověrku. „Na ministerstvu zahraničí nemůžete dělat bez bezpečnostní prověrky ani vrátného,“ tvrdí Přikryl. O úplný konec Forejtovy kariéry by se ale jednat nemuselo. „Být metr od prezidenta republiky nebo být velvyslanec je opravdu něco jiného než být třeba protokolistou na ministerstvu životního prostředí,“ říká Přikryl v rozhovoru pro INFO.CZ

Prezident Miloš Zeman stále věří, že se Jindřich Forejt stane velvyslancem ve Vatikánu. Je to podle vás reálné?

Ne, protože přijde o bezpečnostní prověrku. Znám právní úpravy a postupy Národního bezpečnostního úřadu. A na ministerstvu zahraničí nemůžete dělat bez bezpečnostní prověrky ani vrátného. Na velvyslance musíte mít minimálně stupeň tajný. Řeknu vám osobní příklad. Když mě před lety prověřovali, tak se mě ptali, jestli jsem neměl nějaký dopravní přestupek. A já se přiznal, že jsem platil pokutu za špatné parkování. A na to mi odpověděli: v okamžiku, kdy byste nám jednou neřekl pravdu, tak bychom vám prověrku nedali. Když jste státní úředník, tak si prostě takové chování jako pan Forejt nemůžete dovolit.

Znamená to tedy pro něj kariérní konec?

To snad ani. Nevím přesně, jak je to u dalších protokolistů, ale myslím, že jim stačí stupeň vyhrazený. Být metr od prezidenta republiky nebo být velvyslanec je opravdu něco jiného než být třeba protokolistou na ministerstvu životního prostředí. On je zkušený úředník. Zemanovi asi sloužil, tak jak uměl. Takovýto styl jako měl on, až servilní, bych já neměl. Ale pan prezident to tak má rád.

Zeman: O intriky v případě Forejta nejde. Kompromitující video je špína

sinfin.digital